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Analysis of global emissions, carbon intensity and efficiency of food production

Greenhouse gas (GHG) emissions from agriculture, including crop and livestock production, forestry and associated land use changes, are responsible for a significant fraction of anthropogenic emissions. Using data from a new GHG global database developed at FAO, we focus on global indicator trends in the agriculture sectors, in relation to the carbon intensity of key food commodities. In particular, we find that the carbon intensity of meat and milk production decreased significantly over the period from 1961 to 2010, largely due to increases in animal productivity. At the same time, agricultural emissions nonetheless increased by 1.6% annually, reaching 5.4-5.8 Gt CO2 yr-1 in 2010

Analisi delle emissioni globali di gas serra, intensità di carbonio ed efficienza della produzione alimentare

Le emissioni di gas serra (GHG) dovute a pratiche agricole come, ad esempio, la produzione di raccolti e gli allevamenti di bestiame, la silvicoltura e gli usi del terreno associati, sono responsabili di una importante frazione di emissioni antropogeniche. Utilizzando i dati di un nuovo database globale di emissioni GHG sviluppato alla FAO, riportiamo i risultati di un’analisi globale sulla intensità di carbonio di alcuni prodotti alimentari chiave. In particolare, si è riscontrato che l’intensità di carbonio della produzione di latte e carne è diminuita considerevolmente dal 1961 al 2010, principalmente grazie all’aumento della produttività animale. Durante lo stesso periodo, le emissioni agricole sono comunque cresciute dell’1,6%, raggiungendo 5.4-5.8 Gt CO2 yr-1 nel 2010

Francesco N. Tubiello, Mirella Salvatore, Simone Rossi, Alessandro Ferrara

Francesco N. Tubiello, Mirella Salvatore, Simone Rossi, Alessandro Ferrara - FAO, Mitigation of Climate Change in Agriculture Programme, Natural Resources Management and Environment Department

Simone Rossi - FAO, Statistics Division, Economic and Social Development Department

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