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Diet impacts on environment and health: exploring possible tools for improving sustainability

DOI 10.12910/EAI2014-106

A. De Marco, M. Velardi

Contact person: Alessandra De Marco - 

Food production and consumption, especially meat, are between the main sources of human pressure on the environment. This pressure is highly unsustainable in most European countries, as it affects crucial non-renewable resources, food security and human health, also. The direct cause is the huge growth of intensive animal production during the 20th century, which made animal products rather than cereals the chief protein source in most developed countries. As many people in developing Eastern countries use their growing income to follow this trend, the pressure will continue to increase. This makes it vital that people in most developed countries choose to eat smaller quantities of meat and more environmentally-friendly proteins, such as plant-based options or other novel protein sources. A change in individual behaviors and lifestyles is generally considered to be of vital importance for making the transition to a sustainable society. However, as research and practice over several decades have shown, lifestyles are generally not becoming more sustainable, nor are changes in that direction easily made. The adoption of a healthy dietary strategy is a win-win policy thanks to its benefits for both human health and environmental pollution

Impatti della dieta alimentare sull’ambiente e sulla salute: esplorando possibili strumenti per un miglioramento della sostenibilità

La produzione e il consumo alimentare, soprattutto di carne, sono tra le principali fonti di pressione dell’uomo sull'ambiente. Questa pressione è altamente insostenibile nella maggior parte dei paesi europei, in cui incide fortemente su risorse naturali cruciali non rinnovabili, sulla sicurezza alimentare e sulla salute umana. La causa diretta di questa insostenibilità è l'enorme crescita della produzione animale intensiva nel corso del XX secolo, che ha reso i prodotti di origine animale, piuttosto che i cereali, la principale fonte di proteine ​​nei paesi occidentali. Poiché molti paesi dell’est europeo in via di sviluppo usano la crescita del loro reddito per seguire questa tendenza, la pressione continuerà ad aumentare nel corso degli anni. Questo rende di vitale importanza che le persone nei paesi occidentali scelgano di mangiare piccole quantità di carne e derivino le proteine ​​da cibo più rispettoso dell'ambiente​​. Un cambiamento di comportamenti individuali e stili di vita è generalmente considerato di vitale importanza per rendere possibile la transizione verso una società più sostenibile. Tuttavia, come la ricerca e la pratica per diversi decenni hanno dimostrato, gli stili di vita generalmente sono sempre più insostenibili, e i cambiamenti in questa direzione non sono facilmente operabili. L'adozione di una dieta sana è una politica “win-win” perché presenta vantaggi utili sia al miglioramento della salute umana sia dell'inquinamento ambientale

Alessandra De Marco - ENEA, Technical Unit for Environmental Technologies

Maria Velardi - ENEA, Technical Unit for Energy and Environmental Modeling

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